Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Аліменти як стосунки.


Київ, 26 вересня 2005 року.

Український парламент взявся за дітей, батьки яких розлучилися. Змінами до Сімейного кодексу були збільшені розміри аліментів. Тепер вони “прив’язані” до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і не можуть бути меншими 30 відсотків від нього. Так у 2005 році прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 376 гривень, а від 6 до 18 років – 468. Однак підвищення аліментів і гарантії від держави не компенсують складної психологічної ситуації, у якій опиняється дитина.

Про новий закон, яким збільшується розмір аліментів, і тих, хто зацікавлений в аліментах – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Аліменти як стосунки” з Микитою Моісеєвим.

Коли суд призначає аліменти то відштовхується передусім від офіційних доходів чоловіка або дружини. Саме тому пані Наталія, самотужки виховуючи доньку, не могла, навіть через суд, стягнути аліменти з колишнього чоловіка. Бо свої доходи той приховував.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Ользі - двадцять сім. Має шестирічного сина. З чоловіком розлучилася, коли дитині був рік. За весь цей час пам’ятає два подарунки дитині від батька - одна цукерка та яблуко. За аліменти не судилася, незважаючи на те, що дитині потрібне дороге лікування. Юлія – також не судилася за аліменти. Впевнена, що людину не змусиш утримувати дитину, якщо в її системі цінностей немає такої моральної настанови....

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Шлюбний контракт - дозволяє уникнути непорозумінь у з’ясуванні стосунків між колишніми закоханими. В Україні - практика не дуже поширена, кажуть юристи, однак саме за допомоги такого договору можна визначити суму можливих майбутніх аліментів. Актриса Ольга Сумська самостійно виховує доньку. Аліментів від колишнього чоловіка не отримувала вже років п’ять. Вважає, що передбачений новим законом мінімум (112гр.) –нісенітниця.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Закон про стягнення аліментів та про збільшення мінімальної суми аліментів є популістським – каже авторка сімейного кодексу Зореслава Ромовська. У легковажному ставленні чоловіків до сім’ї та дітей, психологи звинувачують жінок. Але обіцяють – невдовзі все стане на свої місця – і для обох статей сім’я буде незаперечною цінністю....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG